Pressrelease

Art Line presenterades i Bryssel

Det internationella konstprojektet Art Line, med fem Östersjöländer och säte i Karlskrona, har presenterat sig i Bryssel. På tisdagen samlades intresserade besökare och konstnärer i konstinstitutionen iMALS lokaler. Projektet presenterades genom föredrag och visningar. Flera olika konstverk som tillkommit under projektet kunde också visas upp.

”Art makes people and regions grow” var rubrik för inbjudan till Art Lines presentation. Projektet har uppenbarligen lyckats dra till sig många intresserade, vilket visas av att det under denna eftermiddag och kväll talades tyska, polska, svenska och tack vare lokal närvaro även franska och flamländska tillsammans med projektspråket engelska.

Projektledaren Torun Ekstrand presenterade projektet, som såhär i backspegeln har lyckats mycket väl med sina ambitioner. Art Line är delvis EU-finansierat och startades bland annat därför att det inte fanns en kulturell infrastruktur mellan länderna runt södra Östersjön. Efter tre års projektarbete finns idag etablerade nätverk och mängder med personliga kontakter. Art Line som projekt avslutas nu, men kommer att leva vidare bland annat på nätet – och naturligtvis också genom de nätverk som har etablerats. Blekinge museum har också fått möjlighet att öka sina internationella kontakter i sin egenskap av så kallad ”lead partner” (ungefär: huvudman) för projektet.

Art Line valde iMAL som plats dels för att det ligger bra till i centrala Bryssel, dels för att detta är en institution där man integrerar utåtriktad verksamhet, utställningar, performances, med ett medialab där konstnärer kan experimentera och samverka med hjälp av modern teknologi.

Konst som skapats med modern teknologi var också ett huvudtema under evenemanget. Bland annat kunde deltagarna själva pröva på Piotr Wyrzykowskis prisbelönta verk ”Water memory” som kombinerar konst, poesi, historia, musik med en modern presentationsteknik på surfplattor. Detta skedde utomhus. Inne i lokalerna fanns bland annat jättestora presentationer av webbsidor, exempelvis den mycket omfattande katalog på nätet som innehåller essäer och redovisningar av Art Lines underprojekt och utställningar. Här fanns också en liten utställning som presenterade Ronnebybaserade Swedish Waterjet labs verksamhet. Här kombineras konst och modern vattenskärningsteknik och den verksamheten har varit en del av Art Line.

Bilder från Art Lines presentation finns på Flickr – fria för användning:

http://www.flickr.com/photos/art_line/sets/72157642576811814/