Folkets berättelser och konst – ett fruktbart möte

Med start i mars 2014, kommer Blekinge museum att summera ett av konstprojektet Art Lines många satsningar, nämligen Telling the Baltic (TTB). TTB inleddes redan 2011 när Art Line var helt nytt och har inneburit ett mycket spännande sätt att samverka, där människor som sällan har fått en röst i konstsammanhang har fått inspirera en grupp konstnärer. Dessa har sedan skapat en gemensam utställning som turnerar runt i de fem länder som ingår i projektet Art Line.

TTB är ett unikt samarbete mellan museer, konstinstitutioner, akademier, närmare 30 konstnärer och ett hundratal historieberättare. Där var flera faser i arbetet: 1) Insamling, intervjuer 2) Workshop i Blekinge och i Nida Art Colony i Litauen 3) En turnerande utställning. Deltagande institutioner var bland annat Blekinge Tekniska Högskola, Kunsthalle Rostock, Vilnius konstakademi, Contemporary Art Centre, Gdansk; NCCA i Kaliningrad. Här samlades berättelser in av journalister, forskare och konstnärer. Med utställningen på Blekinge museum sluts cirkeln. För det var här som den första utställningen öppnade sommaren 2012.

Det blev en fantastisk utställning med en mängd olika uttryck. Ingen som var med kommer att glömma den performance som den polska konstnären Anna Steller genomförde i museets barockträdgård - Unrelenting beauty of disaster. Den handlar om en av de värsta sjökatastroferna någonsin. Det tyska flyktingfartyget Wilhelm Gustloff torpederades 1945 och 9 000 människor omkom på ungefär en timme.

Det är också värt att nämna att TTB när den visades i det ryska området Kaliningrad, placerades utställningen integrerad med den ordinarie fasta utställningen på Världshavens museum (The Museum of the World’s Oceans) i Kaliningrad. Det blev mycket lyckat, även om en eller annan museibesökare kanske blev överraskad av att hitta samtida konst bland de “vanliga” föremålen. Samtidigt blev detta möte mellan museiföremål och samtida konst en påminnelse om att gränsen mellan “sanning” och fiktion inte är självklar.

Utställningen vandrade runt till alla fem länder som deltar i projektet Art Line – och nya verk tillkom under resan. Sommaren 2013 delades den upp i två likvärdiga delar som kunde upplevas på Stena Lines färjor Vision och Spirit, vilka trafikerar Karlskrona-Gdynia.

Tanken med berättelserna var att de skulle fungera som inspirationskällor. Men ganska snart visade det sig att de kunde leva sitt eget liv. De kommer att visas i en online-utställning som invigs i mars. Så om du är intresserad av att läsa berättelser, se filmer, lyssna på intervjuer, snart är det möjligt! Håll utkik på Art Lines webbplats (där kommer vi bland annat att länka till denna virtuella utställning) :

http://artline-southbaltic.eu

Torun Ekstrand, projektledare