Pressrelease

Art Lines slutkonferens – summering och önskemål om fortsättning

Gdansk, Polen. Det internationella konstprojektet Art Line, med projektkontor i Karlskrona, har haft slutkonferens trots att det återstår en och en halv månad av intensiv aktivitet. Konferensen hölls 4 februari 2014 i Gdansk med mer än 80 deltagare. Projektet, som inleddes 2011, kan se tillbaka på en intensiv tid: 95 000 besökare på utställningar, 369 deltagande konstnärer, 16 utställningar, 18 projekt i det offentliga rummet, 20 workshops samt en mängd seminarier och konferenser och en massiv närvaro på nätet, med en ”utställning” som kommer att leva kvar minst fem år efter projektets slut.

Bland de 80 deltagarna i slutkonferensen fanns inbjudna gäster och representanter för de fem länderna och 14 kulturinstitutioner som deltar i projektet.  Många kom även från de länder kring Östersjön som inte deltagit i Art Line, detta var ett utmärkt tillfälle för nätverkande och för att diskutera framtida samarbete.

Slutkonferensen öppnades av direktören för Laznia CCA, Jadwiga Charzyńska, som efter välkomnandet lämnade över till Anna Czekanowicz från den lokala kulturadministrationen i Gdansk. Hon förutsåg framtida fortsatt engagemang från staden Gdansk i internationella konstprojekt.

Författaren och chefen för kulturavdelningen vid den regionala myndigheten i Pommern Władysław Zawistowski drog paralleller mellan Art Line -projektet och de konstprojekt som inletts efter det kalla kriget och uttryckte stor glädje att ett sådant gränsöverskridande samarbete har kunnat återupptas. Anna Ceynowa från det polska kulturministeriet uttryckte sin glädje över att kunna närvara vid den avslutande konferensen och underströk att Art Line är inte bara vilket projekt som helst, utan ett flaggskeppsprojekt inom EU.

Kommunikation och informationschefen Vassilen Iotzov representerade South Baltic-programmet inom EU. Han underströk värdet av all den erfarenhet som samlats under Art Line-åren och det goda samarbetet.  Art Line, sade han, kan tjäna som en modell för andra projekt. Han betraktade Art Line som en skattkista för idéer för framtida samarbete. Något som gjort stort intryck på honom var utställningar och projekt ombord på Stena Lines färjor som därmed nått många människor. Han tackade projektledare Torun Ekstrand för hennes arbete och nämnde speciellt den katalog som presenterades i samband med konferensen.

Torun Ekstrand började sin presentation av Art Line -projektet genom att visa en kort video, gjord av konstnären Nicola Bergström Hansen. Hon uppmanade deltagarna att ”berätta om de drömmar ni har för framtiden ”. Hon hade också ett exempel på sådana drömmar: ett fartyg som kan angöra olika hamnar runt Östersjön och som är ett konstcenter, tvärvetenskapligt laboratorium och ett konstnärs-residens, allt på samma gång. Hon sade också att Art Line -projektet är långt ifrån över: ”det kommer att bli workshops i morgon och olika typer av aktiviteter under de följande veckorna .” Torun Ekstrand avslutade med en förhoppning om att alla deltagare kunde känna att de har tillhörighet inte bara med ett land, utan med flera länder. Hennes tack till alla deltagare i projektet följdes av den längsta och varmaste applåden under hela konferensen.

Nu presenterades Art Line-katalogen av designer- och konstnärs-duon Klaudia Wrzask och Mateusz Pek. Online-versionen av katalogen väckte mycket uppmärksamhet. Klaudia Wrzask kommenterade hur projektet presenteras grafiskt och att flera hundra konstnärer och andra deltagare finns med, och att ännu fler kommer att läggas inom kort eftersom det finns många fler föreläsare, akademiker och andra bidragande i detta stora projekt. Klaudia Wresk berättade också hur imponerad hon var efter att ha gjort bekantskap med Art Line och dess koppling exempelvis till den vetenskapliga världen. Hon talade också varmt om att Art Line har varit mycket öppet och publikvänligt mot och att hon hoppas att idén kommer att leva vidare.

Programmet fortsatte med en presentation av konstverk Baltic Agora , där var och en som besöker webbplatsen kan vara med och bygga en Baltic Agora (virtuell mötesplats) online . Konstverket är gjort av en topografisk karta över Östersjön som vänts om på så sätt att havets djupkurvor i stället har blivit höjdkurvor i ett ”bergsmassiv” där den virtuella mötesplatsen skapas på den högsta toppen. Dokumentärer från Art Line-projektet visades också. Deltagarna bjöds in för en promenad och en busstur till Art Lines partner-institution Gdansk City Gallery (som finns på flera platser) och i det nya konstcentret Laznia CCA i Nowy Port för att se utställningarna. Bland dem fanns konstverk som producerats inom Art Lines ramar. Därefter följde ett program i Johanneskyrkan i Gdansk med konstnärerna Barbara Konopka och Weronika Kami som utförde performancen Pentarosa. Den var på flera sätt gränsöverskridande mellan konst och vetenskap, tekniskt avancerad, på liknande sätt som Art Line har varit som projekt. Senare på kvällen genomfördes också den audiovisuella föreställningen ”Baraka”. Den är en kombination av filmen ”Baraka” av R. Fricke och en med den synkroniserad musik – framförd live – av Pawel Nowicki, vibrafon, slagverk, synth, Jacek Buhl, trummor: Wojciech Jachna, trumpet, elektronik och Marcin Dymiter, elektronik.

Fotografier från slutkonferensen för fri användning finns på

http://www.flickr.com/photos/art_line/sets/72157640777762934/

Om beskrivning saknas, mejla mig så kan jag hjälpa till

Ingemar Lönnbom

Ingemar.lonnbom@artline-southbaltic.eu

http://artline-southbaltic.eu