Pressrelease

“Vem är det som nynnar i din hytt?”

Konstverk (video) av Anna Brag.

Tusentals resenärer kommer i sommar att kunna njuta av nutida konst på Stena Lines färjor. Det är färjorna Stena Spirit och Stena Vision som delvis förvandlas till flytande gallerier. Det som visas är den senaste upplagan av utställningen Telling the Baltic – ett unikt samarbetsprojekt där konstinstitutioner, akademi, museer och havsresenärer runt om Östersjön sammanstrålat med berättandet som utgångspunkt.

Berättelser från fiskare, fyrvaktare, havsforskare, skeppare, färjepersonal, sjömän, öbor och varvsarbetare har samlats in av konstnärer, forskare, museipersonal och journalister. Historierna har inspirerat konstnärerna som skapat nya verk för utställningen. Utställningen har i olika skepnader visats i Sverige, Polen, Tyskland och Ryssland (Kaliningrad).

Nu har utställningen förnyats och anpassats till livet ombord på färjorna. Rubriken “Vem är det som nynnar i din hytt?” syftar på en ljudinstallation som man kan uppleva i den egna hytten. I övrigt finns konstverken bland annat i spa-avdelningen.

Europeiska kommissionen utsåg tidigare i år Art Line till flaggskeppsprojekt inom EU. Detta är förstås mycket hedrande för oss och man kan säga att den flytande utställningen inramas av denna nya status.

Deltagande konstnärer:

Patrycja Orzechowska, Iwona Zajac, Anna Steller, Johan Thurfjell, Astrid Göransson, Anna Brag, Henrik Lund Jörgensen, Anton Zabrodin,

Konstantin Trachenkov, Aleksandr Ljubin Oleg Blyablyas, Paetrick Schmidt, Michael Solltau, Laura Stasiulyte, Irma Stanaityte,

Jurgita Remeikyte, Gintaras Makarevicius.

En dokumentär om utställningen och med intervjuer med konstnärerna görs av Justyna Zajac och Marek Zygmunt.

Man kan också läsa originalberättelserna.

Deltagande organisationer och institurioner:

Blekinge museum, Contemporary Art Centre Laznia, NCCA Kaliningrad, Vilnius Academy of Arts/Nida Art Colony, Kunsthalle Rostock, Blekinge Institute of Technology/Digital culture and communication, Region Blekinge, Stena Line Scandinavia, European Culture Foundation, Art Mission Kaliningrad, Ministry of Culture and National Heritage of the Republic of Poland.

Art Line är delvis finansierat av the South Baltic Cross-Border Programme.

www.artline-southbaltic.eu

På Flickr finns bilder från den turné som Telling the Baltic har gjort sedan vernissagen på Blekinge museum förra sommaren:

http://www.flickr.com/photos/art_line/sets (här finns flera olika sets med bilder, samtliga fria för publicering).