Newsletter from Region Blekinge (in Swedish)

The newsletter below has been distributed to all the followers of Region Blekinge. It gives information about the Art Line project. Region Blekinge is one of our associated partners. The newsletter is only available in Swedish.


NYHETSBREV FRÅN REGION BLEKINGE | ONSDAG 20 NOVEMBER, 2013 | VISA WEBBVERSION


Art Line skapar nya möjligheter för Östersjösamarbete


Det internationella konstprojektet Art Line har sin bas i Blekinge och omfattar fem länder, 14 kulturinstitutioner, mer än hundra konstnärer och har nått en halv miljon människor i området runt södra Östersjön.


Det inleddes 2011 och utnämndes i våras till flaggskeppsprojekt och är en del av Östersjöstrategin, där kultur numera är ett prioriterat område.
Art Line har brutit ny mark genom att bygga upp ett gränsöverskridande nätverk av konstinstitutioner, museer och högskolor runt södra Östersjön i Sverige, Polen, Tyskland, Litauen och Ryssland. Samarbetet har gett konstnärer i länderna möjlighet att nå ut på ett nytt sätt och i stor skala. De genomförda konstevenemangen har en publik på en halv miljon människor.Våren 2013 utsåg Europakommissionen Art Line till ett flaggskeppsprojekt inom EU vilket innebär att det står som modell för kommande kulturprojekt. Kultur har för första gången blivit en del av handlingsplanen för Östersjöstrategin och Art Line finns med som ett exempel. Kultur ses nu som en viktig faktor för tillväxt och utveckling i våra regioner. Art Line söker nu nya vägar för att ta vara på de möjligheter som utnämningen till flaggskeppsprojekt har öppnat.

Art Line har producerat utställningar som turnerat genom Östersjöländerna och många andra utställningar i fem länder. Projektet har också arrangerat workshops, seminarier, konferenser, öppna tävlingar för konstnärer, storytellingprojekt och producerat skräddarsydda konstresor tillsammans med Stena Line. Genom denna breda representation i olika sammanhang har många målgrupper kunnat nås och interagera. Närmare 200 artiklar och TV-inslag har gjorts.

Alla partners vill fortsätta arbeta i nätverket efter projekttidens slut och ett beslut om att arbeta vidare för nya samarbeten är taget i projektets internationella styrgrupp. Ett framtida drömscenario inbegriper en Östersjöbiennal, recidencies runt Östersjön och ett fortsatt samarbete om konst, digitala medier och teknik.

Alla historier insamlade från människor runt Östersjön i Telling the Baltic-projektet kommer att finnas på maritima museer runt om i Europa. En omfattande katalog kommer att finnas Online och i tryckt format. Konstrese-paket finns färdiga att användas.

- De många kontakterna mellan institutioner, företag och konstnärer har redan börjat ge resultat som ringar på vattnet, säger projektledare Torun Ekstrand, och en fortsättning av projektet kommer att ge oss möjlighet att fördjupa vårt samarbete.

Art Line är delfinansierat av Europeiska Unionen (Europeiska Regionala Utvecklingsfonden). Region Blekinge är en av fyra associerade partners.Bilder från Art-Line


Se mera information, bildbank, konstverk online med mera på Art Lines webbplats. Bilder från projektet finns också på Flickr.


Nya tider – nytt utseende


Vi har bytt system för våra nyhetsbrev. Om du har problem att ladda hem eller läsa brevet hör gärna av dig till oss. Mejladressen finner du i sidfoten.

Om du inte vill prenumerera på nyhetsbrev från Region Bleking kan du avregistrera dig här.